Július Kýpeť – Neničme to, čo nám dala príroda

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

 

Dlho uvažujem o tom , či má vôbec význam sa zamýšľať a hovoriť o poriadku , vlastne viac o neporiadku v blízkosti Hrona a prítokov väčších , či menších potôčikov  vlievajúcich sa do hlavného toku. Neviem či aj v súčasnosti sa tejto téme venujú na základných školách,  skôr mám dojem podľa toho , čo okolo seba vidím, že nie.  Dovolím si však prehlásiť , že už niekoľko rokov sa v pomerne úzkej skupine ľudí podieľam na odstraňovaní  neporiadku z brehov Hrona , ale aj  menších potôčikov. Takúto očistnú akciu sme zorganizovali niekoľkokrát  spoločne s pracovníkmi  ŠOP prírody a  to hlavne na úseku meandrov poniže Telgártu.  Venovali sme sa tomu už za čias socializmu. Dokonca sa podarilo vybaviť peniaze  ,v tom čase ešte Kčs , za dva dni bolo na brehu niekoľko sto vriec  odpadu. Paľo Medveď „ Šrotár“ poskytol  Aviu  bodrel  bol preč.  Avšak ako dlho to vydrží to je otázne. Je to záhadou , ale najviac neporiadku sa nachádza v blízkosti osád a bojím sa ich pomenovať, aby som sa nedopustil nejakého zločinu a na záver života si skomplikoval život zápisom do registra trestov.

      Niekoľkokrát sme ako organizácia , v zmysle zákona o rybárstve upozornili kompetentné orgány na odpad v blízkosti tokov, ktorý by mohol ohroziť kvalitu vody. Klobúk dolu,  zabezpečili odstránenie, no dokedy to vydržalo. Choďte sa pozrieť do Zadných Halán , tam kde je pár domov , vľavo a  popri tečie potôčik.  Ak máte slabší žalúdok , tak tam však radšej nechoďte. Pokiaľ nebudeme problémy pomenovávať   priamo a otvorene nedosiahneme nič.   Najlepšie ten bordel vidno v jarnom období nájdete tu odpad od kočíkov, kobercov, kabátov, plienok,  proste všetko, čo už doma netreba. Keď je veľká voda najmä  po búrkach sa to postupne zachytáva po konároch popri brehu, fľaše vyplaví na breh a tak máme zase čo robiť. Potvrdí to aj Mišo Rusko s manželkou a dcérou keď sme  na jar tohto roku  zbierali na lúkach tesne nad Breznom.

Neviem či by nebolo dobre sa zamyslieť nad používaním sa kamerových systémov na problémových miestach. Či by to bol zásah do práv a slobôd občana, nechám na iných , ale prípadné sankcie  vykompenzujú  investície do techniky sa určite sa rýchlo vrátia. Keď aj nie , aspoň bude poriadok  a možno sa  na oplátku prídu pozrieť  na našu prírodu z krajín, ktoré som spomenul, čím výrazným  spôsobom podporíme  rozvoj cestovného ruchu a tým aj drobných podnikateľov v rôznych oblastiach nášho regiónu.

       Poznám veľa ľudí, ktorí odchádzajú do zahraničia za peknou prírodou, do Španielska, Chile, Fínska, Slovinska  , Nórska za rybami, peknými zážitkami. Nie je to lacná záležitosť, ale stojí to zato. Niekoľkokrát som bol v Nórsku. Sú tri možnosti lietadlom, autobusom, alebo autom. Autom je to vyčerpávajúce, ale najviac zážitkov. Sú viaceré možnosti, ale najzaujímavejšie je to  do Nemecka  odtiaľ  trajektom do Švédska ,  až na sever a odtiaľ do Nórska. Sú to dva dni  3500 km cesty, ale stojí to za to. Keby ste videli tie odpočívadlá, no radosť ísť na potrebu,  všetko nerez, niekde aj teplá voda. Skúste sa ísť pozrieť na Mýto pod Ďumbierom  ku „ Kyslej“, škoda to komentovať.

 

Už aj v Nórsku však už začíname zanechávať stopy. Po brehoch nachádzame plechovky od piva, škatuľky od cigariet, PET fľaše a podobne. Pýtali sme sa , prečo je tam taký poriadok ,dostali sme odpoveď, že  v minulosti boli zavedené  prísne tresty. Nestane sa , aby Vám niečo odcudzili. Ak si nepokradneme medzi  sebou, tak  aj o rok si nájdeme veci  tam, kde si to necháme resp. zabudneme.   

 

 

          V žiadnom prípade nechcem urážať, ani porovnávať našu prírodu s ktoroukoľvek inou na svete, každá má svoje čaro,  je krásna inak, len tú našu si prosím vážme a tak sa  k nej  správajme.    

Július Kýpeť – vedúci RS

Print Friendly, PDF & Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *