Chovné potoky Mo SRZ Brezno

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

 

Naša organizácia má 40 chovných potokov, ktoré sú združené do jedného revíru a to do revíru 3-1150-4-2 Hron č.12 a 13 – chovné potoky. Žiaľ, potoky boli dlho neobhospodarované a aj tie posledné, na ktorých sa robila hospodárska činnosť boli v posledných rokoch ťažbou dreva devastačne zničené. Myslím tým, že ťažbou sa zničili rokmi vybudované kaskády a ostatné, zarastali náletovými drevinami.

Po nástupe do funkcie, jednou z mojich priorít bolo tento žalostný stav sa pokúsiť aspoň trocha zmeniť. Už na jeseň v roku 2018 sme spolu s partiou členov z Pohorelej sa pustili do čistenia a prerezávania potoka HučanskéNázov potoka zhruba vystihuje, čo nás tam čakalo. Jedným slovom kalamita. Ale podarilo sa a k Hučanskému sa pridal Veľký potok. No čoraz viac členov prejavovalo ochotu a chuť sa podieľať na zveľaďovaní našich potokov.

A tak tento rok sme sa na jar pustili do potoka Rácov, pridal sa aj Erik Duhan s partiou a vyčistili potok Vagnár. Vlado Ľupták s partiou potok Leňušska. Všetky tieto potoky sú prerezané a vyčistené a už aj po prvotných výlovoch a zarybneniach.

Výbor našej MO podporujeme aktivitu našich členov v tejto činnosti, ktorí mnohokrát robia aj nad rámec stanovených brigádnických hodín. Každý potok má svojho vedúceho – hospodára, ktorý dobrovoľne prevzal zodpovednosť za organizovanie brigád na danom potoku.  

Tak sa stalo aj tento mesiac, kedy nám už na jar pribudnú už k spomínaným potokom ďalšie dva. Peter Verkin s partiou sa pustili do čistenia potoka Krivuľa a Matej Bajus s partiou potok Volchovo. V pláne sú aj ďalšie tri potoky. A to potok Zubra (Marian Hazák), potok Petríkovo (Slavomír Bridiš) a Šumiacky potok (Michal Gažúr).  Na jar sa pokúsime tiež vrátiť aj k potoku Gindura.

Ak by sa nám toto všetko podarilo, tak si myslím, že nemožné sa stalo skutočnosťou a naša organizácia bude obhospodarovať budúci rok už jedenásť odchovných potokov.

Preto by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a tak spoločne prispeli na obnove našich chovných potokov a že násady z nich, nám budú spestrovať vychádzky na našom krásnom Hrone. Ďakujem.

 

Ivan Nosko – hospodár MO


Potok Krivuľa


Potok Volchovo

Print Friendly, PDF & Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *