Július Kýpeť – Hľadajme spolu východisko

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
2

Možno sa tento príspevok o čistote prírody a bezprostredného okolia kde žijem bude javiť ako neustále opakovaná téma . Napriek tomu sa budem tejto téme venovať. Vzhľadom k tomu, že sa s týmto problémom denno denne stretávam a nie je mi ľahostajná táto situácia, dovolím si vyjadriť svoj názor. Som presvedčený, že touto problematikou sa zaoberá len veľmi úzky okruh ľudí. Mrzí ma, že aj v rámci rybárskej obce. Možno, že si povedia , prečo by som mal resp. mali robiť poriadok za niekým, kto tento bodrel spôsobil. Zdá sa mi až primitívne , že napríklad na Závadke sme uvažovali o inštalácii odpadových košov a o odvoze smetí. Je nepochopiteľné, že keď si rybár donesie jedlo, krmivo pre ryby, prázdny obal nechá na zemi a spokojne odíde. Prečo by mal niekto za druhým upratovať a zbierať odpad. Samozrejme, že aj zákon o rybárstve, citujem § 21 – ukladá chrániť rybárstvo pred nepriaznivými vplyvmi prírody, prírodnými živlami a pred škodlivými zásahmi ľudskej činnosti do rybárskych revírov. Pekne je to napísané, no aplikácia v praxi je nesmierne zložitá. Spoločnosť nie je ochotná vytvoriť tlak na týchto znečisťovateľov, preukazovanie je takmer nemožné.
Osobne som sa zúčastnil zberu odpadu na meandroch Hrona pred asi 25 rokmi v blízkom okolí osady v Telgárte, kde sme vyzbierali niekoľko ton rôzneho odpadu. Proste, čo nie je potrebné , alebo sa to doma nehodí skončí v potoku. Nájdete tu od vychodených topánok, kočíkov ,plienok , pneumatík, aj nemalé množstvo poloprázdnych fliaš a obalov z rôznych, aj chemických prípravkov. Ako som už spomenul zúčastnil som sa týchto „ brigád „ niekoľko krát a naposledy to bolo 28. mája 2022 na výzvu pracovníkov NAPANTU. Keby sa chodil robiť poriadok aj každý deň, stále by bolo čo robiť. Neverili by ste , ale bordelu je stále dosť. Za najväčší problém však považujem , že ten kto to spôsobil sa tvári že sa ho to netýka a nejaví žiadny záujem o účasť na takejto akcii. Nelegálne skládky nájdete pri každej z osád, či už na Telgárte, Pohorelej, Heľpe, Polomke. Nemusíte chodiť ďaleko, aj v Brezne , alebo na Mazorníkove. Chce to dobrý žalúdok. Schválne nepoviem, kto v osade býva. Mohol by som sa dopustiť nejakého zločinu. Myslím si, že by bolo dobre zlepšiť osvetu , vstúpiť do kontaktu s osobami, ktoré by svojou autoritou dokázali ovplyvniť tento problém. Ešte zarážajúcejšie je na tejto veci to, že vrecia odpadu, ktoré sme od potoka priblížili k ceste, sú ešte stále tam, kde sme ich dali v máji a pomaly sa rozpadávajú. Odvoz mal zabezpečiť Obecný úrad v Telgárte.
Pre lepšiu ilustráciu prikladám aj foto zo 7.05.2022 , kde sa matka spolu s deťmi snažila použiť rieku Hron ako smetný kôš. Ďalej aj foto z Mazorníkova a z Telgártu. Sú to veľmi zaujímavé obrázky.

Július Kýpeť – vedúci RS

Print Friendly, PDF & Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *