Július Kýpeť – Kto určuje, čí život má väčšiu prioritu ???

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
5

Súčasná situácia v spoločnosť je tak vyhrotená, že skoro každý na všetko reaguje. V médiách sa vedú pomerne ostré polemiky, ochranári  verzus lesáci a poľovníci, o ochrane medveďa a vlka ako, aj o iných chránených živočíchoch. Na zákazy vstupu do lesov a zber lesných plodov sú názory odlišné a nie všetci, hlavne skôr narodený, sa s nimi stotožňujú.

Ako malé decko som chodil s rodičmi zbierať najprv maliny, v neskoršej jeseni čučoriedky. Na maliny sa chodilo na Jarabú a čučoriedky na Čertovicu. Nikto nás neprenasledoval, ani medvede, no ani ochranári.

Aby som nebočil od témy,  nemám záujem  polemizovať na tému ochrany medveďov a vlkov. Osobne si myslím, že sú premnožené. Oveľa viac ma trápi ochrana rýb a ich predátori,  napríklad volavka popolavá. Zodpovedne môžem prehlásiť, že v priebehu  jedného dňa som ich videl a spočítal na lúke pod Polomkou – Petríkovo,  najmenej 20 ks. Som presvedčený, že to neboli všetky, ktoré sa zdržiavajú v našom revíri. Nasledujúce údaje, ktoré citujem, sú dostupné na internete. Volavka denne skonzumuje okolo 500g potravy-živočíšnej, ktorú tvoria prevažne ryby, myši, vtáky a hmyz.  Pozornejší si mohli všimnúť na Chvatimechu,  nad železnicou neďaleko Hrona, riadne  obs…  smreky  kde volavky hniezdili.  Spoločenská hodnota volavky  je 920.-Eur. Denná dávka len tých 20 ks volavky by bola cca. 10 kg,  je ich určite viac a napriek tomu pripúšťam  a myslím si , že naozaj loví aj iné druhy živočíchov,  je tých rýb dosť. Veď asi prečo  ich  vidíme  lietať v blízkosti Hrona a to po celom úseku. Myslím si, že ešte väčším problémom je vydra. Dospelá skonzumuje údajne až 2,5 kg rýb denne. Veľa rybárov môže potvrdiť, že hlavne v zimnom období našiel stopy  krvi od rýb na snehu a ľade v tesnej blízkosti  brehu. Kormorán veľký denne potrebuje asi 500 g rýb. V čase hniezdenia aj viac. Tento vták je považovaný za  veľmi inteligentného tvora. Je schopný, keď nezabije, aspoň poškodí aj väčšie jedince rýb. Našťastie je jeho výskyt zaznamenávaný len sporadicky. Nie je možné presne spočítať týchto chránených predátorov, ani vyčísliť spôsobené škody, či už volavkou, vydrou alebo kormoránom.

Napríklad aj taký lipeň je evidovaný ako druh európskeho významu. Kto ho chráni ? Rybári sme ticho. Niet toho, kto by na to upozornil.  Keď chcem doma chovať sliepky, musím im kúpiť krmivo. Je na zamyslenie, koľko zo sumy určenej na zarybnenie revírov na rok 2022 vyše 20.000.-eur skonzumujú tieto chránené druhy. Táto suma pozostáva výhradne z príspevkov členov SRZ. Z uvedeného vyplýva fakt, že nebiť týchto, podľa niektorých „tichých bláznov“, by naše vody boli mŕtve, bez rýb, to znamená, že aj predátori bez tejto výživnej zložky ich potravy.

Július Kýpeť – vedúci RS

Print Friendly, PDF & Email
Tento záznam bol publikovaný v Aktuality . Uložiť odkaz do záložiek.